,

Hvad er et oliefilter?

Hvad er et oliefilter?

Du har garanteret hørt mekanikeren nævne det, når din bil er til service, er en fast bestanddel olie og olieskift. Og i det indgår også et nyt oliefilter. Men hvad gør det filter egentlig?

Oliefilteret er meget kort fortalt den del af bils motor, som holder motorolien ren. Filterets fornemmeste opgave er nemlig at filtrere motorolien. Ofte er selve filteret ikke større end den type dåse, du kan købe løse majs i nede i supermarkedet.  Ikke desto mindre udfører oliefilteret en ekstremt vigtig opgave. Det fjerner nemlig alle urenheder i motorolien – deraf navnet oliefilter.

For kommer der bare den mindste urenhed – som eksempelvis små metalspåner i olien, kan det skade din bils motor, når olien kører rundt. Og det giver en slitage, du helst vil være foruden. I værste fald kan beskidt olie betyde, at et stempel i din bils motor sætter sig fast. Og det vil du rigtigt gerne undgå, for en reparation af motoren på grund af et defekt stempel er en meget dyr affære.

Så hellere være på den sikre side og sørge for at oliefilteret – ligesom med motorolien på din bil i øvrigt – skiftes ud med jævne mellemrum. Desværre kommer vi ikke intervallet nærmere, da det er forskelligt fra bilmodel til bilmodel, men er du i tvivl, kan du altid finde svaret i bilens servicebog. Oliefilteret skiftes altid sammen med selve olien. Så det er selve serviceintervallet – altså kilometerne mellem service på din bil – du skal kigge efter i servicebogen.

Oliefilter Bosch F 026 407 123 er velegnet til sådanne service på din bil. Altså når du alligevel skifter olien. Eller lade mekanikeren klare opgaven. Oliefilteret har en højde på 133,6 millimeter, og det måler 53 millimeter. Det gode ved denne type oliefilter er, at du i pakken får både en ny o-ring i gummi til selve oliehuset og den bundprops-pakning med. Den pakning er som regel i kobber.

Det er små ting, men det er virkelig rart at have ved hånden samlet, nu du alligevel er i gang med at skifte olie og oliefilter på din bil. At skifte oliefilteret er heldigvis en meget nem opgave på de fleste biler.

For at skifte oliefilteret skal du:

 1. Placere bilen på en plan overflade (over en grav eller på en lift)
 2. Lokalisere oliefilteret (det sidder som regel øverst eller nede under motoren)
 3. Finde den korrekte topstørrelse som passer med filtrets omkreds
 4. Finde og løsne bundpropspakningen
 5. Lade olien løbe ud
 6. Montere den nye bundpropspakning
 7. Skrue det gamle oliefilter af med den korrekte topnøgle størrelse
 8. Montere det nye oliefilter
 9. Påfyld den korrekte mængde nye olie. Brug en tragt så olien ikke løber ved siden af.
 10. Start motoren og lad bilen stå i tomgang i en håndfuld sekunder så olien kan løbe rundt i systemet.
 11. Tjek oliestanden med oliepinden.
 12. Påfyld yderligere olie hvis det er påkrævet.

Husk at aflevere den brugte motorolie på genbrugsstationen. Sådan kommer du nemlig mest miljørigtigt af med den brugte olie. Go’ køretur!